Bodza szörp: A frissítő nyári ital

Bodza szörp: A frissítő nyári ital

A nyár egyik legkedveltebb frissítő itala a bodza szörp, amely nemcsak finom, hanem egészséges is. A bodzavirágok illata és íze tökéletesen harmonizál a meleg napok hangulatával. Az alábbiakban bemutatjuk a klasszikus bodza szörp receptjét, amely könnyen elkészíthető otthon, és garantáltan elnyeri majd mindenki tetszését.

2024-06-15 11:07
 0

Hozzávalók:

  • 20-25 nagy bodzavirág (frissen szedett)
  • 2 kg cukor
  • 2 liter víz
  • 3 db citrom (lehetőleg bio)
  • 50 g citromsav (opcionális)

Elkészítés lépései:

  1. Bodzavirágok előkészítése:

    • Gyűjtsük be a bodzavirágokat egy napsütéses napon, amikor a legillatosabbak. Ügyeljünk arra, hogy tiszta helyről szedjük őket, távol az autóutaktól és szennyeződésektől.
    • A bodzavirágokat óvatosan rázzuk meg, hogy a rajtuk lévő rovarok eltávozzanak. Ne mossuk meg őket, mert az elrontaná az ízt.
  2. Szörp alapjának elkészítése:

    • Egy nagy edényben forraljunk fel 2 liter vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett oldjuk fel teljesen.
    • Ha a cukor teljesen feloldódott, vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletre.
  3. Citrom hozzáadása:

    • A citromokat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel vékony karikákra. Ha bio citromot használunk, a héját is beletehetjük, ha nem, inkább csak a húsát adjuk hozzá, hogy elkerüljük a vegyszermaradványokat.
  4. Bodzavirágok és citromszirup összeállítása:

    • A kihűlt cukorszirupba tegyük bele a bodzavirágokat és a citromszeleteket. Ízlés szerint hozzáadhatunk citromsavat is, hogy intenzívebb legyen az íz.
    • Az edényt fedjük le, és hagyjuk állni 24-48 órán keresztül, hogy az ízek jól összeérjenek.
  5. Szörp leszűrése:

    • A pihentetést követően szűrjük le a szörpöt egy finom szűrőn vagy gézen keresztül, hogy eltávolítsuk a virágokat és a citromszeleteket.
    • Az így kapott szörpöt tiszta üvegekbe töltsük, és szorosan zárjuk le.
  6. Tárolás és fogyasztás:

    • A bodza szörpöt hűvös, sötét helyen tároljuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, a szörp egy részét le is fagyaszthatjuk, így hosszabb ideig eláll.
    • Fogyasztás előtt hígítsuk fel vízzel vagy szódával ízlés szerint. Jégkockákkal és citromkarikákkal tálalva különösen frissítő.

Tippek és Variációk:

  • A szörp készítésekor adhatunk hozzá más fűszereket is, mint például vaníliarudat vagy fahéjat, hogy különlegesebb ízhatást érjünk el.
  • A bodzavirágok mellé tehetünk pár mentalevelet is, ami még üdébbé teszi az italt.

A bodza szörp egy klasszikus nyári ital, amely egyszerre frissít és kényeztet. Próbálja ki ezt a receptet, és élvezze a természet ízét egy pohár hűsítő bodza szörppel!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow