Málnalekvár készítés
A málna lekvár egy igazi kincs a konyhában, hiszen friss, édes és savanykás íze tökéletes kiegészítője lehet számos ételnek. A házi készítésű lekvár nem csak finom, hanem egészséges is, mivel pontosan tudjuk, mi kerül bele. Íme egy egyszerű, de nagyszerű recept a tökéletes málna lekvár elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 1 kg friss vagy fagyasztott málna
- 500 g cukor
- 1 db citrom leve
- 1 tasak (20 g) pektin (opcionális, ha sűrűbb lekvárt szeretnénk)
Elkészítés:
-
Előkészítés
- Ha friss málnát használunk, alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, majd csepegtessük le. Ha fagyasztott málnával dolgozunk, előző este vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk teljesen felolvadni.
-
Főzés
- Tegyük a málnát egy nagy lábosba, és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Keverjük meg időnként, hogy ne égjen le. Ha a málna elkezd levet ereszteni, adjuk hozzá a cukrot.
-
Forralás
- Forraljuk fel a málna és cukor keverékét, majd csökkentsük a lángot, és főzzük további 20-30 percig. Közben folyamatosan keverjük, és habozzuk le a tetején képződő habot. Ha pektint használunk, azt a főzés elején adjuk hozzá, hogy biztosítsuk a lekvár megfelelő állagát.
-
Citromlé hozzáadása
- A főzési idő vége felé adjuk hozzá a citrom levét, amely segít megőrizni a lekvár színét és fokozza az ízét. Főzzük még 5 percig.
-
Tesztelés
- Végezzünk zselé próbát: egy teáskanálnyi lekvárt tegyünk egy hideg tányérra, és hagyjuk állni néhány percig. Ha a lekvár megfelelően megszilárdul, készen van. Ha túl folyós, főzzük még néhány percig.
-
Töltés és tárolás
- Tisztítsuk meg alaposan az üvegeket, majd forró vízzel fertőtlenítsük őket. Töltsük meg az üvegeket forró lekvárral, hagyva egy kis helyet a tető alatt. Zárjuk le szorosan, majd állítsuk fejjel lefelé az üvegeket 5 percre, hogy vákuumot képezzünk, és biztosítsuk a hosszabb eltarthatóságot.
-
Hűtés és tárolás
- Hagyjuk a lekvárokat szobahőmérsékleten kihűlni, majd tároljuk hűvös, sötét helyen. Felbontás után tartsuk hűtőben.
Tipp:
A málna lekvár kiválóan illik pirítósra, palacsintára, süteményekbe vagy akár joghurtba keverve is. Próbáljuk ki különböző ízesítésekkel, például vaníliával, fahéjjal vagy egy csipetnyi mentával, hogy még különlegesebb legyen.
A házi málna lekvár készítése nem csak egy egyszerű folyamat, hanem nagyszerű módja annak, hogy kihasználjuk a szezonális gyümölcsöket. Ez a recept garantáltan sikerülni fog, és a végeredmény egy ízletes, természetes lekvár, amely bármelyik konyhát megédesíti. Jó étvágyat!
Mi a reakciód?