Rozmaring tinktúra

Rozmaring tinktúra

A rozmaring tintúra egy természetes, növényi alapú kivonat, amelyet a rozmaring (Rosmarinus officinalis) leveleiből és szárából készítenek. A rozmaring gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatóanyagokban és más jótékony vegyületekben, amelyek számos egészségügyi előnyt kínálnak. A tintúrák könnyen alkalmazhatók, és hosszú eltarthatósági idejük van, ezért népszerűek a természetgyógyászatban.

2024-06-15 11:18
 0

Hozzávalók

  • Friss vagy szárított rozmaring
  • Alkohol (70-90%-os tiszta alkohol, például vodka vagy gabonaszesz)
  • Üveg edény (széles szájú befőttesüveg vagy egyéb hermetikusan zárható üveg)
  • Szűrő vagy géz
  • Cseppentős üveg a tároláshoz

Elkészítési lépések

  1. Hozzávalók előkészítése:

    • Ha friss rozmaringot használunk, alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg. A szárított rozmaring esetén erre nincs szükség.
    • Az üveget és a szűrőt sterilizáljuk, hogy megelőzzük a baktériumok és gombák elszaporodását.
  2. Az üveg megtöltése:

    • Az üveget félig töltsük meg a rozmaringgal. Ha friss rozmaringot használunk, lazán helyezzük bele az ágakat és leveleket. Szárított rozmaring esetén az üveget harmadáig töltsük meg.
  3. Az alkohol hozzáadása:

    • Töltsük meg az üveget alkohollal, amíg teljesen ellepi a rozmaringot. Fontos, hogy az alkohol teljesen befedje a növényt, hogy ne kerüljön levegő az üvegbe, amely penészedést okozhat.
  4. Áztatás:

    • Zárjuk le hermetikusan az üveget, és helyezzük sötét, hűvös helyre. Az áztatás ideje minimum 4-6 hét, de akár 2 hónapig is tarthat, hogy az összes hatóanyag kivonódjon a rozmaringból. Rendszeresen rázzuk fel az üveget, hogy biztosítsuk a hatóanyagok egyenletes eloszlását.
  5. Szűrés:

    • Az áztatási idő letelte után szűrjük le a folyadékot egy tiszta üvegbe vagy cseppentős üvegbe. Használhatunk finom szűrőt vagy több réteg gézt a szűréshez, hogy eltávolítsuk a növényi részeket.
  6. Tárolás:

    • Az elkészült tintúrát tároljuk sötét, hűvös helyen, lehetőleg sötét üvegben, hogy megóvjuk az oxidációtól és a fénytől. Az így elkészített rozmaring tintúra akár 1-2 évig is eltartható.

Alkalmazás

A rozmaring tintúra sokoldalúan használható. Belsőleg napi 15-30 csepp fogyasztása javasolt vízben vagy teában elkeverve. Külsőleg masszázsolajba vagy fürdővízbe csepegtetve alkalmazható izomfájdalmak enyhítésére és a vérkeringés fokozására.

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow