Zöld dió likőr

Zöld dió likőr

A zöld dió likőr egy igazi különlegesség, amely különleges ízvilágával és gazdag aromájával varázsol el mindenkit, aki megkóstolja. Ez a likőr nemcsak finom, de egészséges is, hiszen a dió gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el otthon ezt az ínycsiklandó italt.

2024-06-18 21:01
 0

Hozzávalók

  • 20-30 zöld dió (június végén, július elején a legjobb szedni)
  • 1 liter jó minőségű vodka vagy pálinka
  • 500 gramm kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • 5-6 szegfűszeg
  • 1 narancs héja (opcionális)
  • 1 citrom héja (opcionális)

Elkészítés

  1. Diók előkészítése: A zöld diókat alaposan megmossuk, majd félbevágjuk vagy negyedeljük. Fontos, hogy kesztyűt viseljünk, mert a zöld dió leve erősen fest.

  2. Áztatás: A feldarabolt diókat egy nagy, jól záródó üvegbe tesszük. Ráöntjük a vodkát vagy pálinkát, majd hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a citrusok héját, ha használunk.

  3. Érlelés: Az üveget lezárjuk, és sötét, hűvös helyre tesszük. Legalább 6-8 hétig érleljük, de minél tovább hagyjuk állni, annál intenzívebb lesz az íze. Időnként megkeverhetjük vagy megrázhatjuk az üveget.

  4. Szűrés: Az érlelési idő letelte után a likőrt leszűrjük. Ehhez használhatunk gézt vagy finom szűrőt, hogy eltávolítsuk a diódarabokat és a fűszereket.

  5. Cukorszirup készítése: A cukrot 2 dl vízben feloldjuk és forrásig melegítjük, majd hagyjuk kihűlni.

  6. Összeállítás: A kihűlt cukorszirupot a leszűrt likőrhöz adjuk, jól elkeverjük, majd újra lezárjuk az üveget. Még egy-két hétig hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

  7. Palackozás: A kész likőrt tiszta, jól záródó palackokba töltjük, és már élvezhetjük is a különleges házi italt.

Tálalás és fogyasztás

A zöld dió likőrt fogyaszthatjuk önmagában, jégre töltve, vagy akár különböző koktélok alapanyagaként is. Remek ajándék is lehet, ha szép palackokba töltjük és egyedi címkékkel látjuk el.

Tipp

A likőr készítése során nyugodtan kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, például vaníliával, csillagánizzsal vagy akár kardamommal is, hogy egyedi ízvilágot érjünk el.

A zöld dió likőr készítése nemcsak egyszerű, de igazán különleges eredményt is hoz, amellyel lenyűgözhetjük családunkat és barátainkat. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a zöld dió gazdag, aromás ízét egy pohár házi likőr formájában!

Mi a reakciód?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow